info

Wie is zij?

Dorette van Houten;


wie 4

De nieuwe dominee stelt zich voor

Mij is gevraagd mij voor te stellen via deze website. Sowieso ‘ziet’ u mij voorlopig misschien allereerst digitaal. Een vreemde manier om in een gemeente te beginnen. Ik had mij de intrede en kennismaking heel anders voorgesteld. Datzelfde geldt voor het afscheid van mijn huidige gemeente.

Ik ben getrouwd met Remco (Eemsing) en samen hebben we 3 zonen van 17, 15 en 11 jaar oud. Vanwege onze kinderen verhuizen we in de schoolvakantie, half juli is de planning. Onze oudste hoopt deze zomer naar de VS te vertrekken voor een HBO-opleiding, die zult u dus niet veel treffen, de middelste zal vanuit Heerenveen het laatste jaar HAVO in Franeker afmaken en de jongste begint in Heerenveen in het eerste jaar van de middelbare school.

Als mensen vragen waar ik vandaan kom, weet ik daar niet zo goed antwoord op te geven. Ik ben in 1968 in Twente geboren, maar heb sindsdien in allerlei delen van het land gewoond. Mijn ouders komen beiden uit het Bildt. Mijn pake kennen sommigen misschien nog van naam, dat was de Friese schrijver Ulbe van Houten. Hij schreef o.a. ‘De hillige historie’, een gezinsbijbel die in de vorige eeuw in veel Friese gezinnen werd gelezen.

Ik heb theologie gestudeerd in Utrecht en aan de Universiteit van Amsterdam. Mijn hoofdvak was Oude Testament. De Bijbelverhalen hebben mij altijd gefascineerd. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de verhalen over de  ‘aartsvaders’ en ‘aartsmoeders’: de ene keer zijn ze groots en een andere keer doen ze dingen waarvan de haren je ten berge rijzen en in al hun gedoe gaat God op één of andere manier met hen mee. Ik houd van die verhalen als verhaal, maar ook omdat ze mij helpen te geloven dat God in al het menselijke bij ons blijft en steeds weer opnieuw met mensen wil beginnen.

Als beginnend theologiestudent werd ik lid van een oecumenisch dispuut. De oecumene is voor mij altijd vanzelfsprekend geweest. Dit heeft te maken met het gezin waarin ik ben opgegroeid, maar waarschijnlijk ook met het feit dat ik uit een kleine kerk kom: de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten. En in een kleine kerk ben je je er meer van bewust dat je andere kerken nodig hebt.

Deze Bond van Vrije Evangelische Gemeenten is ontstaan in de 19e eeuw, in de tijd dat ook de gereformeerde kerken ontstonden. Voor vrije evangelischen ging het echter niet om de leer maar om; persoonlijk geloof, in de gemeente telt iedereen mee, sociale bewogenheid en zending.

Met name met de Hervormde Kerk en de Gereformeerde kerken waren er veel contacten en praktische regelingen, bijvoorbeeld rondom het erkennen van elkaars opleidingen en het beroepen van elkaars predikanten. Beiden hebben hun opleiding aan de PThU. Na het ontstaan van de PKN is er een associatie-overeenkomst gesloten tussen de Bond en de PKN. Uw kerkelijk werker Bouke van Brug was ook jarenlang werkzaam in een Vrije Evangelische Gemeente.

Na mijn bevestiging als predikant in 1999 heb o.a. gewerkt in Dordrecht, Velp en Franeker. Voor mij is de laatste 10 jaren ‘de blik naar buiten’ steeds belangrijker geworden. De drempel van de kerk is hoog geworden. Wij kunnen wel uitnodigend gemeente willen zijn en dat is ook goed, maar wil de kerk nog iets te maken hebben met het leven van alledag, dan moeten we ook dáár zijn waar dat leven zich afspeelt. Om daar op een meer fundamentele manier mee bezig te zijn, volg ik de tweejarige opleiding ‘Missionair Predikant’. Ik zoek naar mogelijkheden om ook buiten de kerkmuren met mensen het gesprek aan te gaan over wat hen bezighoudt en bezielt.

Ik hoop dat we elkaar binnenkort écht kunnen ontmoeten. Om te geloven heb je immers elkaar nodig. Niemand heeft ooit God gezien maar sámen kun je meer van God ontdekken en meer van Gods liefde opvangen dan alleen. Dat ik daar als predikant een bijdrage aan kan leveren maakt dit tot het mooiste beroep dat er is. Ik ben nieuwsgierig naar wat u en jou bezighoudt, wat u wel en niet kunt geloven, waar je hoop uit put, kortom hoe u onderweg bent in het leven en welke glimpen van God jij hebt opgevangen.  

Tot we elkaar zien: houd moed, heb lief!

Dorette van Houten 

A: Duukelaar 6, 880 DL Franeker
E:
T: 0517-390664
M: 06-22972598